COR, JAN-HENDRIK EN LIEUWE WESTRA

In de periode 1989 t/m 1992 fietste vader Cor Westra, geboren op 17 juli 1951 te Roodkerk, als 'vrije renner' bij de Wielervereniging Snits. Hij werd éénmaal eerste bij de Open Friese kampioenschappen voor niet-licentiehouders (in 1989 te Oudemirdum) en éénmaal tweede (1991 te Bolsward). Verder was er een zesde plaats in de klassieker "Ronde van Gaesterlân- Sleat" in 1990 en een dertiende in de editie van 1991. Daarnaast behaalde hij tal van ereplaat- sen in de diverse criteriums van de WV Snits.

In 1993 werd Jan-Hendrik Westra uit Mûnein, geboren op 29 juli 1979 te Leeuwarden, lid van Otto Ebbens en begon bij de oudste categorie van de jeugd met het fietsen van wedstrij- den. Hij stond practisch elke week op het ereschavot. Een jaar later werd hij nieuweling, won drie criteriums, werd negende in de Dokkum-Woudenomloop, elfde in de ABC-ronde van Zuid-Friesland en tweede op het kampioenschap van Friesland (achter Wopke Veenstra) te Terwispel. In 1995 won hij voor het eerst een klassieker. In 'eigen' omgeving won hij overtui- gend de Dokkum-Woudenomloop. Ook werd hij regiokampioen tijdrijden te Kornhorn en behaalde zilver op de districtkampioenschappen te Delfzijl. Derde plaatsen waren er in de ABC-ronde van Zuid-Friesland en het regiokampioenschap veldrijden te Veendam. Zijn eerste juniorenjaar, 1996, was geen overtuigend succes. Blessures speelden hem parten. Maar in 1997 kwam de vorm terug en hij won de Omloop van Noordwest-Overijssel en was tweede in de Omloop rond het RoNostrand. Hij behaalde een zilveren medaille op de districtkampioen- schappen te Vries en brons op de regiokampioenschappen tijdrijden te Kornhorn. "Ik heb een prima trainingsparcours in de omgeving rond mijn woonplaats Mûnein, een streek waar de wind vrij spel heeft. Die omgeving heeft mij gevormd. Ik ben er een krachtmens door geworden", aldus Westra, die trainde op schema's van Sjoerd Koster en Henk Sikma. In 1998 debuteerde hij als neo-amateur in het shirt van Golff supermarkten onder leiding van ploeg- leider Frits Schür.

Lieuwe Westra werd geboren op 11 september 1982 te Mûnein en kwam ook via de jeugdcategorieën in het nieuwelingenpeloton terecht. Hij gaf meteen zijn visitekaartje af en werd in 1997 vijfde op de nationale cyclo-cross van Surhuisterveen. Na een tiende plaats in de loodzware Dokkum-Woudenomloop werd hij kampioen van de regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel in het tijdrijden te Kornhorn. In het naseizoen voegde hij de Ronde van Harkema nog aan zijn palmares toe.